

## Understanding and Preventing Youth Hate Crimes and Identity-Based Bullying: A Virtual Symposium October 27–28, 2021 AGENDA

## Day 1: Wednesday, October 27, 2021

1–5 p.m. ET

Time	Session Title	Presenter(s)/Facilitator(s)	Format	Session Overview/Objectives	
<b>1–1:05 p.m.</b> (5 minutes)	Overview of Event Technology	<ul> <li>Presenter:</li> <li>William Moore, Office of Juvenile Justice and Delinquency Prevention's National Training and Technical Assistance Center</li> </ul>	Tech Session	The Office of Juvenile Justice and Delinquency Prevention's National Training and Technical Assistance Center will provide a brief overview of event technology.	
1:05-1:15 p.m. (10 minutes)	Opening and Welcome – Day 1	<ul> <li>Presenter:</li> <li>Maureen A. Henneberg, Deputy Assistant Attorney General, Office of Justice Programs, U.S. Department of Justice</li> </ul>	Plenary Session	Maureen Henneberg will provide recorded opening remarks to welcome attendees to the symposium.	
1:15–1:20 p.m. (5 minutes)	Session Transition				
1:20–2:45 p.m. (1 hour 25 minutes)	Research and Trends: What We Know About Identity-Based Bullying, Hate Crimes, and Hate Groups	<ul> <li>Presenters:         <ul> <li>Dorothy Espelage, University of North Carolina</li> <li>Sameer Hinduja, School of Criminology and Criminal Justice at Florida Atlantic University and Cyberbullying Research Center</li> <li>Lisa Jones, Crimes Against Children Research Center, University of New Hampshire</li> <li>Lydia Bates, Southern Poverty Law Center</li> </ul> </li> <li>Facilitator:         <ul> <li>Kaitlyn Sill, Research and Evaluation Division, National Institute of Justice, U.S. Department of Justice</li> </ul> </li> </ul>	Panel Discussion	Presenters will discuss current research and trends related to the prevention and reduction of identity-based bullying, youth hate crimes, and hate groups. This session also will provide the audience with an understanding of how technology has become a space for cyberbullying, digital hate, and radicalization.	

<b>2:45–2:50 p.m.</b> (5 minutes)		Session Transition			
2:50–3:50 p.m. (1 hour)	Combating Identity-Based Bullying in the Asian American and Pacific Islander (AAPI) Community	<ul> <li>Presenters:</li> <li>Candice Cho, Asian Pacific Policy and Planning Council</li> <li>David Inoue, Japanese American Citizens League</li> <li>Jill Yu, Act to Change</li> <li>Facilitators:</li> <li>Navin Pant, Civil Rights Division, U.S. Department of Justice</li> <li>Justin Lock, Community Relations Service, U.S. Department of Justice</li> </ul>	Panel Discussion	Panelists will provide a general understanding of how to create a safe school climate and how to combat identity-based bullying for the AAPI community. Presenters also will share best practices on how to build resiliency.	
<b>3:50–3:55 p.m.</b> ( <i>5 minutes</i> )	Session Transition				
3:55–4:55 p.m. (1 hour)	Identity-Based Bullying: Strategies To Support Vulnerable Populations	<ul> <li>Presenters:</li> <li>Sandra Graham, University of California, Los Angeles</li> <li>Elizabethe Payne, QuERI, The Queering Education Research Institute</li> <li>Jeremy Goldbach, Brown School at Washington University in St. Louis</li> <li>Facilitator:</li> <li>Karen Parker, Sexual &amp; Gender Minority Research Office, National Institutes of Health</li> </ul>	Panel Discussion	This session will cover identity-based bullying as it relates to addressing vulnerable populations, including LGBTQ+ individuals, and will provide strategies to support these vulnerable groups.	
<b>4:55–5 p.m.</b> (5 <i>minutes</i> )	Closing Remarks – Day 1	<ul> <li>Presenter:</li> <li>James Antal, Associate Administrator, Special Victims and Violence Offenders Division, Office of Juvenile Justice and Delinquency Prevention</li> </ul>	Plenary Session	James Antal will wrap up day one of the symposium with closing remarks.	

Day 2: Thursday, October 28, 2021  1–5 p.m. ET					
Time	Session Title	Presenter(s)	Format	Session Overview/Objectives	
<b>1–1:05 p.m.</b> (5 minutes)	Overview of Event Technology	<ul> <li>Presenter:</li> <li>William Moore, Office of Juvenile Justice and Delinquency Prevention's National Training and Technical Assistance Center</li> </ul>	Tech Session	The Office of Juvenile Justice and Delinquency Prevention's National Training and Technical Assistance Center will provide a brief overview of event technology.	
1:05–1:10 p.m. (5 minutes)	Opening and Welcome – Day 2	<ul> <li>Presenter:</li> <li>Chyrl Jones, Acting Administrator, Office of Juvenile Justice and Delinquency Prevention</li> </ul>	Plenary Session	Chyrl Jones will provide recorded remarks to open day two of the symposium.	
1:10–1:15 p.m. (5 minutes)		Session Transition			

1:15–2:55 p.m. (1 hour 40 minutes)	Hate Groups and Radicalization: How To Prevent Hate and Keep Kids Safe	<ul> <li>Presenters:</li> <li>Steve DeBrota, National White Collar Crime Center</li> <li>Chuck Cohen, National White Collar Crime Center</li> <li>Shannon Martinez, Lived Expert</li> <li>Myrieme Churchill, Parents for Peace</li> </ul>	Panel Discussion	Panelists will provide a variety of perspectives on the prevention and intervention of hate groups' radicalization of youth.
		<ul> <li>Steffie Rapp, Program Manager, Special Victims and Violence Offenders Division, Office of Juvenile Justice and Delinquency Prevention</li> </ul>		
<b>2:55–3:10 p.m.</b> ( <i>15 minutes</i> )	15-Minute Break			
<b>3:10–4:50 p.m.</b> (1 hour 40 minutes)	Successful Strategies and Programs To Prevent Hate Crimes: Building Resiliency and Reducing Bias	<ul> <li>Presenters:</li> <li>Mo Canady, National Association of School Resource Officers</li> <li>Jinnie Spiegler, Anti-Defamation League</li> <li>Kim Milstead, Community Relations Service, U.S. Department of Justice</li> <li>Kurt Braddock, School of Communication, American University</li> <li>Facilitator:</li> <li>Tenzing Lahdon, Program Manager, Special Victims and Violence Offenders Division, Office of Juvenile Justice and Delinquency Prevention</li> </ul>	Panel Discussion	This session will cover successful strategies to prevent and intervene with hate crimes. Panelists also will discuss programs to build resiliency and reduce bias among youth.
<b>4:50–5 p.m.</b> ( <i>10 minutes</i> )	Symposium Wrap Up	<ul> <li>Presenter:</li> <li>Steffie Rapp, Program Manager, Special Victims and Violence Offenders Division, Office of Juvenile Justice and Delinquency Prevention</li> </ul>	Plenary Session	Steffie Rapp will deliver the symposium closing remarks.